Leergang: Nieuwe wegen voor ondersteunende diensten

zondag 21 april 2019

 Leergang: Nieuwe wegen voor ondersteunende diensten

Nieuwe wegen voor ondersteunende diensten

De leergang ‘Nieuwe wegen voor ondersteunende diensten’ richt zich op leidingge-venden van ondersteunende diensten in zorg- en welzijnsorganisaties die de stap zetten naar zelfsturing/zelforganisatie in het primair proces.

De relatie tussen de ondersteunende diensten en het primair proces krijgt daardoor een ander karakter; werkwijzen en processen behoeven aanpassing; de medewerkers gaan zich anders opstellen; de leidinggevenden krijgen een nieuwe rol. De leergang geeft antwoorden op vragen als ‘hoe ziet die nieuwe ondersteuning eruit?’, ‘hoe bewegen we daarnaartoe?’ en ‘wat betekent dit voor mij?’.

Thema’s

Beelden van de nieuwe ondersteuning
Welke structuren, werkwijzen, systemen et cetera komen in beeld?

Nieuwe uitgangspunten

Welke nieuwe uitgangspunten (paradigma’s) zijn relevant? Wat is de vertaling naar de praktijk? Welke dilemma’s komen we tegen?
Veranderkundige principes en interventies
Voor de zorgteams is de stap naar zelforganisatie intens. Voor de medewerkers in de ondersteuning evenzeer. Hoe gaan deze medewerkers de stap naar de nieuwe manier van ondersteunen maken? Welke aangrijpingspunten werken?

Praktische uitvoering (programma en regie

Hoe pakken we het aan? Wie betrekken we erbij, en wanneer? Waar beginnen we? Hoe stemmen we af met de zorg?

Intermenselijke aspecten

Wat staat ons te doen als het gaat om de relatie tussen ondersteuners en medewer-kers van zorgteams? Mag de zorgmedewerker nu van alles eisen? Is de klant koning? Mag ik als kwaliteitsmedewerker kritisch op de zorg zijn?

De leergang bestaat uit stukjes theorie en nieuwe inzichten, afgewisseld met de ver-taling naar de eigen praktijk en ervaringen uit geslaagde voorbeelden (o.a. door de gastsprekers). De rode draad in de leergang is de specifieke rol van de leidinggevende.

Praktische informatie

Locatie: In De Driehoek, Willemsplantsoen 1C, 3511 LA Utrecht (op loopafstand van Utrecht CS en de parkeergarages Springweg en Rijnkade).

Data: 23 april, 8 mei en 7 juni. De vier data na de zomerperiode stellen we gezamenlijk vast.

Tijden en catering: Inloop vanaf 9.30. Start 10.00 uur en we stoppen om 6 uur. Inclusief lunch en snack. Facultatief nadien dineren ergens in het centrum van Utrecht.

Investering: 7 dagen voor de bijeenkomsten en wat tijd in je dagelijkse praktijk om te experimenteren en te reflecteren.
€ 3.290,- (ex BTW) inclusief catering.

Extra: Iedere deelnemer krijgt een voucher voor een gezamenlijke verkenning met een van de gastdocenten in de eigen situatie (een dagdeel).

Voor wie: Leidinggevenden van ondersteunende diensten in organisaties die de stap naar zelfsturing/zelforganisatie in het primair proces zetten.

Aantal: maximaal 12 deelnemers.

Aanmelden kan door een email te sturen aan Jaap van der Mei of contact op te nemen met Taco op 06 2060 2966. Hier vind je de volledige flyer!
 

Nieuwsbrief inschrijven